Bilo je leto 2012

Skavti iz stega Ljubljana 4 že vrsto let prirejamo turnir v priljubljeni igri, ki je razširjena in zelo priljubljena v skavtskih krogih. Dogodek je namenjen veji popotnikov in popotnic (17-21 let) iz cele Slovenije. Letos je potekal že četrti turnir. Kako se je odvijal in kdo je zmagal pa si preberite v naslednjih vrsticah.

   Najprej pa nekaj besed o tej priljubljeni igri – roverčku. Oprema, ki jo potrebujemo za igro je zelo preprosta: dva kola ( približno 180 cm visoka), iz vrvi spleten obroč (roverček), hlače, majica in superge. Dve ekipi tekmujeta med sabo, vsaka ekipa pa ima enega lovilca s kolom, ki stoji na robu igrišča in lovi roverčka. Cilj ostalih igralcev pa je, da roverčka vržejo svojemu lovilcu na kol. Vsa ostala pravila in posebnosti pa se razlikujejo od stega do stega.

   Torej, zbrali smo se na sončno soboto 29. septembra na obrobju Ljubljane, na travniku pod sv. Urhom. Dokaj točno so na prizorišče prišle vse prijavljene ekipe iz naslednjih stegov: Koroška 1, Cerknica 1, Novo mesto 1, Velenje 1, Mozirje 1, Žiri 1, Ljubljana 3 ter združena ekipa iz Dobrepolj 1 in Ajdovščine – Šturij 1. Sosednji steg Ljubljana 5, ki »stanuje« najbližje prizorišču je seveda elegantno zamudil. Kot tekmovalci pa smo lansko uvrstitev branili tudi organizatorji Ljubljana 4.
   Kot se za skavtsko aktivnost spodobi, smo za začetek dneva s piskom sklicali krog. Bil je to res velik krog, vseh udeležencev je bilo namreč okrog 100. Sledil je nagovor organizatorjev, takoj za tem pa predstavitev klanov (klan je ime, ki se v skavtskih krogih uporablja za vejo popotnikov in popotnic). Za pošteno igro in lep dan smo se z molitvijo priporočili Bogu, br. Matej pa je s katehezo v nas vzbudil občutek povezanosti in zdrave tekmovalnosti.
   Okrog 10. ure pa smo začeli s tekmami. Žreb v dve tekmovalni skupini smo opravili že teden prej preko spletnega medijskega portala youtube, tako da so se tekmovalci že imeli možnost pripraviti na nasprotnike v predtekmovanju.  Do časa kosila smo s predtekmovanjem zaključili in začela so se ugibanja, kdo bo napredoval v polfinale, nekateri so celo že namigovali, kdo bi lahko postal zmagovalec.
   Po kosilu je treba pustiti hrani, da se malo poleže. Za razvedrilo smo poskrbeli s karaokami. A ker je bil cel dan zaznamovan s tekmovanjem in zdravim tekmovalnim duhom, so klanovci tekmovali tudi v karaokah. Zmagovalna pesem je bila Dancing Queen, ki jo v originalu poje švedska ABBA, takrat pa jo je ekskluzivno zapel Fužinčan Jan iz Ljubljane 5.
   Športni dan smo nadaljevali s tekmami za 9., 7. in 5. mesto. Deveto mesto je zasedel steg Koroška 1, sedmo mesto združena stega Dobrepolje 1 in Ajdovščina – Šturije 1, peto mesto pa so zasedli klanovci iz Ljubljane 5. Naj omenim še, da smo organizatorji z osmim mestom ubranili pozicijo iz lanskega tekmovanja.
   Vedno bolj se je približeval finale. Za uvrstitev pa so se najboljše štiri ekipe prej še pomerile med seboj. V boju med Novim mestom 1 in Ljubljano 3 se je v finale uvrstila Ljubljana 3, na drugem igrišču pa je Cerknici 1 napredovanje onemogočilo Velenje 1. V nadaljevanju je v boju za tretje mesto med Cerknico 1 in Novim mestom 1 slavilo Novo mesto 1.
   Končno je prišel vrhunec dneva. Tekma na katero smo vsi čakali. Veliki finale! Ljubljana 3 je prišla ubranit lanski naslov prvaka. Odlično pripravljena ekipa iz Velenja 1 pa je bila odločna, da jim bo to preprečila in odnesla lovoriko. Po dveh dolgih in napetih polčasih je na koncu slavila ekipa... Ljubljane 3! Tako je, ubranili so naslov prvaka!

   Kot na vseh pravih športnih prireditvah je sledila podelitev priznanj in pokalov ter skupinsko slikanje. Po slikanju in kratkem druženju pa so se tekmovalci utrujeni odpravili domov na zaslužen počitek. Nekateri pa morda že trenirajo in preučujejo nasprotnike, da bodo naslednjič izboljšali uvrstitev.

Rado J. Karo

[Objavljeno po turnirju v reviji Frančiškov prijatelj, 4/2012]

Galerija slik